20-10-07

Koolhydraten en de Glycemische index

Mens sana in corporo sana, je weet wel, de gezonde geest in het gezonde lichaam.

Goede en slechte koolhydraten

Waar zit nu het verschil? We leggen het even gemakkelijk uit.
De spreekwoordelijke slechte koolhydraten (die ook de echte dikmakers zijn) zijn vooral te vinden in geraffineerde voedselitems, een greep uit een rijtje:
  • Wit Brood
  • Desserts
  • Chips
  • Frisdranken
  • Gebakjes
  • Koekjes van bij de bakker
  • Koffiekoeken (al dan niet gevuld
  • )
  • Taart

Waarom zijn dit nou verkeerde koolhydraten???

Voor de bereiding van deze producten worden zoveel mogelijk vezels uit de brute grondstoffen gehaald. Zoals we allemaal weten zijn vezels een must voor een goede of bevorderlijke vertering. Wanneer men dus de vezels uit de grondstof aan krijgt men een product, dat een andere vertering vraagt van ons lichaam. Deze vertering zal er de oorzaak van zijn dan er veel meer onnodige stoffen door het lichaam worden opgenomen. Wanneer een lichaam met een restoverschot zit gaat het dat elders opslagen, als reserve. Deze reserve is onze vetreserve. Hoe meer deze reserve zich opstapelt in de buik, hoe meer kans we maken op hartzieken.

Goede koolhydraten.

Wanneer men dus meer goede, van vezels en andere bouwstoffen voorziene koolhydraten tot zich neemt, zal het lichaam aan gewicht verliezen.
De insuline in ons lichaam zal onze interne huishouding mooi in balans brengen, het slechte cholesterol niveau doen dalen en onze trek naar geraffineerde producten doen afnemen.

Een greep uit het lijstje goede koolhydraten.
  • Granen brood
  • Vezelrijke ontbijtgranen

Hoe weegt ik nu of ik goede of slechte koolhydraten tot me neem?

Er is een test ontwikkeld die bepaald of koolhydraten tot de goede of de slechte kant behoren. Deze test heet de ‘Glycemische index’ (zie )

Deze test wordt ook aangeduid met (GI). De goede koolhydraten zijn die met een lage GI of Glycemische index. In deze tabellen wordt aangegeven met welke snelheid glucose die wordt onttrokken aan de koolhydraten in de bloedbaan terechtkomt. Deze snelheid wordt berekend op 50 gr van een product. (om de waarden evenredig te houden) want natuurlijk heeft niet elk product dezelfde snelheid.

Bloedglucosegehalte

Voedingswaren met een lage Glycemische index, bewerkstelligen een langzame maar langdurige stijging van de bloedsuikerspiegel, wat zich uit in een uitgesteld hongergevoel. Het verschil dus tussen een witte sandwich met marmelade en een volkoren zadenbrood met groen, tomaten, ui, etc



Slechte koolhydraten veroorzaken een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit noemen we hyperglycemie.

Een greep uit het lijstje met hoge Glycemische index
  • Cornflakes,
  • Chips,
  • chocola,
  • Dadels,
  • Dextrose,
  • Donuts,
  • Frites,
  • Gekookte wortelen,
  • Honing,
  • Koolraap,
  • Mais ,
  • Rice ,
  • Rode bieten,
  • Siroop,
gezonde-voeding

Goede koolhydraten

Goede koolhydraten worden niet zo snel geabsorbeerd door ons lichaam waardoor de bloedsuikerspiegel gestaag stijgt, en niet met pieken. Dit noemen we Glycemie.

Een greep uit het lijstje met Lage Glycemische index, (de goede dus)
  • Aardbeien,
  • Artisjok,
  • Alle soorten sla,
  • Appels,
  • Bloemkool,
  • Broccoli,
  • Komkommers,
  • Aubergines,
  • Noten,
  • Olijven,
  • Pinda's,
  • Paprika's
  • Paddestoelen,
  • Roggebrood,
  • Sinaasappels,
  • Spinazie,
  • Tomaten,
  • Volkorenbrood,

Een snelle greep uit het lijstje goede vetten:
  • plantaardige eiwitten,
  • eieren,
  • gevogelte,
  • kalkoen,
  • kip,
  • magere kaas,
  • mager vlees,
  • noten,
  • olijfolie,
  • vis,
  • zuivelproducten,


Bereken snel de Glysemische index van een voedingswaar met Montignac --> Montignac snelberekenaar

bron : infonu.nl

 

02:22 Gepost door babs in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.