02-11-07

Sauzen

Sauzen geven het eten meer smaak, denk aan een kaassausje over de groenten of mayonaise door een salade. Kant-en-klare sauzen zijn te koop in flessen, potten, zakjes of doosjes. Wie de etiketten vergelijkt, ziet een groot verschil in vetgehalte tussen diverse kant-en-klaar sauzen.

Rode sauzen, zoals barbecuesaus, tomatenketchup en shaslicksaus, bevatten geen vet. Witte sauzen worden meestal gemaakt op basis van boter en bloem. In deze sauzen zit dus vaak vet. De aanduidingen 'room' of 'crème' geven aan dat er extra room is toegevoegd. Deze sauzen zijn dus nog vetter.
Over rauwkostsalades gaat vaak een dressing op basis van olie. Het percentage olie dat op het etiket staat, is gelijk aan het percentage vet. Beter kunt u een dressing op waterbasis gebruiken. Hier zit geen vet in. Bij patates frites kunt u beter kiezen voor halfvolle mayonaise, yogonaise of fritessaus. Dat is veel minder vetdan mayonaise en net zo lekker.
Ter vergelijking: een eetlepel mayonaise levert 15 gram vet, een eetlepel yogonaise 5 gram

Gebruik minder: Gebruik bij voorkeur:
- Dressings met 80% olie - Dressings zonder olie
- Mayonaise - Halfvolle mayonaise met minder dan
- Slasaus met 50% olie 40% olie
- Kant- en klare witte (crème) - Frites- of slasaus met maximaal
en roze sauzen 35% olie
- Slagroom, zure room, crème fraiche - Yogonaise
  - Rode sauzen, zoals tomatenketchup,
  barbecuesaus en shaslicksaus
  - Yoghurt, umer, (halfvolle) koffiemelk,
  halfvolle crème fraiche (15 gram vet)

23:26 Gepost door babs in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.