02-11-07

Hoe stel ik een evenwichtige voeding samen ?

De voedingsdriehoek geeft een idee van wat je dagelijks zou moeten eten in een evenwichtige voeding.

Elk voedingsmiddel op zich levert een aantal voedingsmiddelen die elk hun aandeel leveren in de samenstelling van een gezonde gevarieerde voeding.

De grootte van het vak geeft een idee van de nodige hoeveelheid. Hoe groter het vak, hoe meer we er van nodig hebben.

Het topje van de driehoek is eigenlijk een toemaatje (extraatjes zoals koekjes, alcohol... met mate !)


1. Water - 1,5 liter drinken
2. Aardappelen - 3-5 stuks gekookt
Graanproducten - 5-12 sneden bruin brood
3. Groenten - 300 gram
4. Fruit - 2-3 stuks
5. Zuivelproducten - 3-4 glazen, 1-2 sneden kaas
6. Vlees, vis, eieren - 75-100 gram
7. Smeer- en bereidingsvet - matigen

23:34 Gepost door babs in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sauzen

Sauzen geven het eten meer smaak, denk aan een kaassausje over de groenten of mayonaise door een salade. Kant-en-klare sauzen zijn te koop in flessen, potten, zakjes of doosjes. Wie de etiketten vergelijkt, ziet een groot verschil in vetgehalte tussen diverse kant-en-klaar sauzen.

Rode sauzen, zoals barbecuesaus, tomatenketchup en shaslicksaus, bevatten geen vet. Witte sauzen worden meestal gemaakt op basis van boter en bloem. In deze sauzen zit dus vaak vet. De aanduidingen 'room' of 'crème' geven aan dat er extra room is toegevoegd. Deze sauzen zijn dus nog vetter.
Over rauwkostsalades gaat vaak een dressing op basis van olie. Het percentage olie dat op het etiket staat, is gelijk aan het percentage vet. Beter kunt u een dressing op waterbasis gebruiken. Hier zit geen vet in. Bij patates frites kunt u beter kiezen voor halfvolle mayonaise, yogonaise of fritessaus. Dat is veel minder vetdan mayonaise en net zo lekker.
Ter vergelijking: een eetlepel mayonaise levert 15 gram vet, een eetlepel yogonaise 5 gram

Gebruik minder: Gebruik bij voorkeur:
- Dressings met 80% olie - Dressings zonder olie
- Mayonaise - Halfvolle mayonaise met minder dan
- Slasaus met 50% olie 40% olie
- Kant- en klare witte (crème) - Frites- of slasaus met maximaal
en roze sauzen 35% olie
- Slagroom, zure room, crème fraiche - Yogonaise
  - Rode sauzen, zoals tomatenketchup,
  barbecuesaus en shaslicksaus
  - Yoghurt, umer, (halfvolle) koffiemelk,
  halfvolle crème fraiche (15 gram vet)

23:26 Gepost door babs in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Voedingswaarde-aanduiding

Steeds vaker staat op de verpakking van voedingsmiddelen een voedings¬waarde-aanduiding.

In een voedingswaarde-aanduiding wordt aan¬gegeven hoeveel energie, vet, eiwit en koolhydraten een product bevat. De voedingswaarde wordt meestal weergegeven per 100 gram/100 ml van het product of per portie (per beker of per stuk). Op een aantal producten zijn mineralen vermeld, zoals natrium en calcium. Ook vitamines, zoals vitamine C, en voedingsvezel worden soms genoemd.
Ter vergelijking: een warme maaltijd die bestaat uit 4 aardappelen, 200 gram sperziebonen, 1 haaskarbonade (150 g), 2 eetlepels jus en een schaaltje vanillevla, levert: 766 kcal energie, 49 gram eiwit, 61 gram koolhydraten en 36 gram vet.
Deze warme maaltijd levert ruim 1/3 van de benodigde energie die u dage¬lijks nodig heeft. Welk aandeel de maaltijd levert aan de voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft, kunt u beoordelen met de gegevens uit de tabel.

23:25 Gepost door babs in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |